İtilaf Devletleri, Mebusan Meclisi’nin açılmasıyla Anadolu Hareketi’nin sona ereceğini, hükûmet ve padişahın yönetime egemen olacağını umdukları için meclisin toplanmasına göz yummuşlardır. Ancak beklemedikleri bir şekilde Misakımilli kararlarının ilan edilmesi üzerine Londra’da düzenledikleri konferansta İstanbul’un işgaline ve Kuvayımilliye’nin öncülerinin tutuklanmasına karar vermişlerdir. İşgalden önce Ali Rıza Paşa Hükûmeti’ne baskı yaparak istifasına yol açmışlar Türk Ocağı’nı basarak aydınlara gözdağı vermek istemişlerdir. Ardından 150 kadar tanınmış aydın tutuklanarak Malta’ya sürülmüştür. 16 Mart 1920’de ise İstanbul resmen işgal edilmiştir. İşgalin ardından İtilaf Devletleri Mebusan Meclisi’ni basmışlar ve bazı milletvekillerini tutuklamışlardır.
İngiltere gibi demokrasinin beşiği kabul edilen bir ülkenin meclisi basması, aydınları ve milletvekillerini tutuklaması toplumun büyük tepkisine yol açmıştır.
İtilaf Devletleri işgalden sonra yayınladıkları bildirilerle işgalin geçici olduğunu Anadolu’daki isyanın sona ermesi halinde işgalin de kaldırılacağını duyurarak halkın tepkisini azaltmaya çalışmışlar ve işgalin sorumlusu olarak Mustafa Kemal’i işaret etmişlerdir.
İstanbul’un işgali ve milletvekillerinin tutuklanması başlangıçtan beri meclisin İstanbul’da toplanmasına karşı olan Mustafa Kemal’i görüşlerinde bir kez daha haklı çıkarmıştır.